Het Kabinet
|
|
|
français“à...à...aaah!” Eerst en vooral het verlangen (de behoefte?), ‘nel mezzo del cammin di nostra vita’ misschien, om terug te keren naar de bron, toen schijnbaar nog niets vastlag maar alles zich toch reeds aftekende. De belangrijkste vraag stellen: hoe alles is begonnen, en ze beantwoorden met het eerstgeboren letterteken, de beginletter kleine a. De a der jonge jaren, toen kunst nog kinderspel was, als je tenminste wil aannemen dat kunst niets anders is dan de zeer levendige, gekoesterde herinnering aan een bepaalde toestand van volmaakte en trillende perceptie van de wereld en zichzelf.
Jean Torrent (uit het Frans vertaald door Catherine Robberechts) |
La narration (une histoire extraordinaire), 2000 (90 x 140cm) Anagramme, 2003 (60 x 90cm) Révolution, 2003 ((2x) 60 x 40cm) Trompe l´œuil, 2003 (40 x 60cm) |
|
|
||
PUBLICATIES
“De neef van Beethoven”
Ana Torfs realiseerde in 1998 de film “Zyklus von Kleinigkeiten” (Cyclus van kleinigheden), gebaseerd op de aantekenboekjes van Ludwig Van Beethoven, waarin iedereen zijn vragen aan de dove componist kwijt kon. Tijdens het draaien van de film werden foto´s gemaakt met het oog op de samenstelling van dit boek. Uitgever: Yves Gevaert, 1999Hardcover, ingebonden 168 pp (Eng/Ned/Fr/Duits) Ontwerp: Filiep Tacq en Ana Torfs ISBN: 2–930128–11–9 http://users.skynet.be/yves.gevaert/ “Du Mentir-Faux” Wie Jeanne d´Arc zegt, denkt aan een androgyne heldin, de prachtige films van Dreyer en Bresson, een pervers spel van vraag en antwoord, een gepijnigd lichaam, een belegen symbool… Wat gebeurt er wanneer een kunstenaar, met dit alles in het achterhoofd, de historische bronnen opnieuw ter hand neemt? En wat voor beelden zou dat opleveren? Ana Torfs toont het ons in de tentoonstelling “Du Mentir-Faux”. Dit boek maakt er deel van uit en bevat, naast Ana Torfs´ lezing van de procesteksten uit 1431 en 1456, een essay van Dirk Lauwaert. Uitgever: Vereniging voor Tentoonstellingen van het Paleis voor Schone Kunsten, Brussel, 2000Hardcover, ingebonden 124 pp (Fr/Ned/Eng) Ontwerp: Filiep Tacq en Ana Torfs ISBN: 90–74816–24–x “Elective Affinities/The Truth of Masks & Tables of Affinities” (2000–2002) In de herfst van 2002 presenteerde Ana Torfs in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel een complexe installatie, met onder andere de bedrukte plano-vellen (70 x 100cm), gepresenteerd op 14 leestafels, van een ‘boek-in-wording’: ‘Een soort leesverslag waarin ze fragmenten uit diverse literaire, (auto) biografische en historische werken op een heel vrije, associatieve wijze met elkaar verbindt. Sommige citaten onderscheiden zich door een algemene, bijna programmatorische waarde: reflecties over de ‘methode’ die Ana Torfs heeft gehanteerd (het werken via associatie en suggestie, het volgen van affiniteiten en correspondenties eerder dan een hechte rationele structuur) of ruimer – ideeën over wat een kunstwerk is of zou moeten zijn.
Het verband tussen een fragment en het volgende schuilt soms in een enkel woord. Toch gaat het hier overduidelijk niet om een document, wel om een zorgvuldig gecomponeerd geheel – een werk op zich, ook een beeld op zich.
Een overgroot deel van de verzamelde fragmenten gaat over de politieke geschiedenis van Europa in de negentiende en twintigste eeuw: verhalen, getuigenissen en beschouwingen over oorlogen, vervolging, exil… Een bij voorbaat verloren poging om door het ordenen van historische vraagstukken en het verzamelen van herinneringen iets te leren over de oorsprong van het onrecht en geweld waar we dagelijks mee worden geconfronteerd; of iets te leren van hen die, soms door daden, soms alleen maar door te denken en te schrijven, weerstand hebben willen bieden tegen de perversiteit van de geschiedenis.’ (Catherine Robberechts in “Forwart”, catalogus bij de tentoonstelling.) Editie van 30 exemplaren, genummerd en getekend door de kunstenaar.
7 katernen van 16 geïllustreerde pagina´s, off-set druk op Freelife vellum papier, gepresenteerd in foedraal en chemise, 112 p., Engels. |
|